Diagnostik og behandling af kolik

Det første dyrlægen vil gøre, når en hest med kolik bliver tilset, er at lave en klinisk undersøgelse: Dyrlægen måler hjertefrekvensen og åndedrætsfrekvensen, lytter efter om der er tarmbevægelser (peristaltik) og kigger på slimhindernes farve og om der er cirkulationsforstyrrelser.

shutterstock_195515792.jpg

Herefter vil dyrlægen rektalundersøge hesten. I nogle tilfælde kan det være nødvendigt først at give hesten noget beroligende og/eller smertestillende, for at det kan lade sig gøre.

De første undersøgelser har til formål at dyrlægen skal kunne vurdere både hvilken form for kolik, der er tale om, og også hvor alvorlig en kolik det er. Det er vigtigt at finde den korrekte årsag til koliksymptomerne, for at dyrlægen kan sætte ind med den rigtige behandling.

Hvis dyrlægen har mistanke om, at der er en blodforgiftning på vej på grund af toxiner fra tarmen, så kan dyrlægen også tage blodprøve og udtage væske fra bughulen via et bughulepunktat.

Har dyrlægen mistanke om, at det er nødvendigt med operation kan yderligere undersøgelser på hospitalet være nødvendige, det kan f.eks. være ultralydsundersøgelse for mere nøjagtigt at lokalisere hvor problemet sidder. Ofte vil dyrlægen vælge at indlægge hesten, da prognosen forværres jo længere tid der går inden en nødvendig operation.

De fleste kolikker er stortarmsforstoppelse (41%), efterfulgt af vindkolik (18%), og kolik på grund af tarmslyng ses kun i omkring 8% af tilfældende. Derfor kan de fleste kolikker også behandles på staldgangen, uden det bliver nødvendigt med hospitalsindlæggelse.

Dyrlægen vil først og fremmest sørge for at hesten bliver smertestillet, dette er eventuelt gjort før rektalundersøgelsen. Det kan bestå af enten smertestillende eller krampestillende lægemidler, i visse tilfælde bruges begge dele samtidig.

Hesten vil i mange tilfælde få lagt en næse-svælgsonde, hvori der gives rigeligt væske og hvis der er forstoppelse også paraffinolie. Når en eventuel forstoppelse er løsnet, kan dyrlægen vælge at give medicin, som sætter tarmperistaltikken i gang igen. Nogle gange er det nødvendigt at behandle flere gange med paraffinolie for at få løsnet en forstoppelse.

shutterstock_31669645.png

Er der tale om tarmslyng, så skal hesten opereres hurtigst muligt. Jo længere tid man venter, jo dårligere bliver chancerne for overlevelse også. Det sker en gang imellem, at en forstoppelse udvikler sig til et tilfælde, der kræver operation. Så selv om behandling er sat i gang med paraffinolie, er det vigtigt at holde godt øje med hesten indtil den igen er helt frisk, æder normalt og har normal afføring.

Efter et koliktilfælde, er det en fordel at få set sine fodringsrutiner igennem. Hvis kolikken f.eks. skyldes at hesten har spist store mængder halm, så bør man overveje at give hesten mere hø eller wrap, så den i fremtiden ikke spiser så meget halm.

Ligeledes, hvis man har mistanke om, at hesten har en del sand i tarmene, så kan det være en fordel at give den en kur med loppefrøskaller i 1-2 uger, så tarmene renses godt igennem.

Indsend din historie

Vi er på jagt efter den gode historie, og vi vil så gerne høre din...

LÆS MERE