Hjælp min hest hoster!

Der er mange grunde til at en hest hoster. Som hesteejer er det vigtigt, at du reagerer og tager de nødvendige tiltag, hvis din hest er begyndt at hoste. Det er aldrig normalt for en hest at hoste, uanset om det sker under ridning eller på stald. Astma er den hyppigste årsag til at en hest hoster. Her kan du læse mere om astma hos heste, og hvad du som hesteejer kan gøre for at hjælpe din hest.
 

Den raske hest

En hest kan kun trække vejret gennem næseborene, og i hvile trækker hesten vejret cirka 8-12 gange i minuttet. I hver vejrtrækning er der cirka 5 l luft. Ved hårdt arbejde kan en hest trække vejret op til 150 l/min og får ca. 10-12 l luft/indånding. En god præstationsevne hos vores sportsheste er afhængig af, at hesten kan trække vejret og dermed få tilstrækkeligt med ilt til sine muskler og organer.
 

Lungeanatomi

Luftrøret forbinder næsehulen og lungerne. Inde i brystkassen deler luftrøret sig i to dele, såkaldte bronkier, en i højre side og en i venstre side. Bronkierne forgrener sig yderligere til bronkioler som til sidst ender i små luftblærer- alveoler. Det er i alveolerne at blodet iltes og kommer af med kuldioxiden.

Astma hos heste

Der findes flere forskellige årsager, der kan øge risikoen for at hesten udvikler astma. I et almindeligt staldmiljø findes der flere forskellige partikler i luften og i høet, såsom støv, svampesporer, mikropartikler og gasser som alle sammen kan være irriterende for luftvejene. Astma opstår fordi hestens lunger overreagerer på disse partikler, og der dannes slim og en øget andel af inflammatoriske celler i lungerne som fører til hoste, forøget vejrtrækning og nedsat præstation. Desuden ses en forsnævring af bronkiolerne, som gør, at det bliver sværere for hesten at få nok med ilt ned i lungerne.

Et tegn på at din hest har astma er hoste. Hosten kan opstå i stalden, men også når du rider. Nogen heste hoster både i stalden og under ridning, imens andre heste kun hoster under rytter. Selv hvis din hest kun hoster i begyndelsen af rideturen, er det ikke normalt. Heste kan også have astma uden at de hoster. Hvis din hest ikke præsterer som den plejer og virker træt, forpustet og det tager lang tid for den at vende tilbage til almindelig vejrtrækning, kan det være tidlige tegn på mild astma.

Hvis din hest hoster eller virker træt er det vigtigt, at du kontakter dyrlægen!

hoestend-paard.jpg

Indsend din historie

Vi er på jagt efter den gode historie, og vi vil så gerne høre din...

LÆS MERE