Symptomer på forfangenhed

Forfangenhed er en akut sygdom i læderhuden i hestens hove, som regel i begge forhove og i sjældnere tilfælde også i baghovene. Det er en af de mest pinefulde og invaliderende sygdomme, hesten kan rammes af. De klart mest iøjenfaldende symptomer på at en hest er forfangen er:

  1. Løsningen af hovens læderhud gør meget ondt på hesten. Derfor er pludseligt opståede kraftige smerter i hovene hovedsymptomet. Dette vil vise sig som en stikkende, smertefuld gang.
  2. Da hesten ofte har ondt i begge forhove, vil den være uvillig til at gå. Den står med forbenene strakt frem og med vægten lagt på bagbenene.
  3. Øget puls på forbenene kan mærkes specielt de første dage. Nogen gange kan dette mærkes før hesten får kraftige smerter.
  4. Lidelsen er så smertefuld, at man ikke kan løfte ben på den, da det gør for ondt at stå på ét forben

forfangenhed_symptomer_klassisk_savbuk_0.jpg

Klassisk "savbuk"-stilling

Når disse symptomer opstår, er skaden nede i lamellerne allerede sket, og enhver behandling vil bestå i at fjerne årsagen, og sørge for mindst mulig yderligere skade i hoven, dvs. at mindske belastningen på lamellerne i den sårbare periode, hvor basalmembranen ikke fungerer.

Tidligere tilfælde af forfangenhed kan ses på hovene, hvor der kan ses ringe, som ikke er parallelle med kronranden.

forfangenhed_symptomer_hove_0.jpg

Forfangenhedsringe på hovene

Indsend din historie

Vi er på jagt efter den gode historie, og vi vil så gerne høre din...

LÆS MERE