PPID

PPID er en hyppigt forekommende stofskiftesygdom hos især ældre heste. Omkring 20% af alle heste over 15 år gamle lider af PPID, men også yngre heste kan rammes af sygdommen. Nyere undersøgelser har fundet PPID hos heste ned til 7-års alderen.

Om PPID

PPID er en hyppigt forekommende stofskiftesygdom hos især ældre heste. Omkring 20% af alle heste over 15 år gamle lider af PPID. Men også yngre heste kan rammes af sygdommen, nyere undersøgelser har fundet PPID hos heste ned til 7-års alderen.

LÆS MERE

Behandling af PPID

I enkelte tilfælde kan din dyrlæge alene ved en klinisk undersøgelse og et kendskab til hestens sygdomshistorik være i stand til, at stille diagnosen PPID. Normalt vil der dog skulle foretages en blodprøve således, at mængden af de berørte hormoner kan måles og efterfølgende sammenlignes med normalværdien for raske heste.

LÆS MERE

Tidlige symptomer på PPID

Normalt forbinder man PPID med de klassiske symptomer: lang krøllet pels, forfangenhed og muskeltab. Men fordi så mange forskellige hormoner er ude af balance ved en ukontrolleret PPID, kan man se mange forskellige symptomer, og  stor forskel på hvilke symptomer den enkelte hest har. Dertil kommer, at heste med PPID ikke udvikler de klassiske symptomer fra den ene dag til den anden, men de tidlige stadier kan være svære at genkende.

LÆS MERE

Muskeltab

Muskeltab forbindes ofte med PPID. Det er de store rygmuskler, bugmuskulaturen og musklerne på bagparten, som forsvinder. Når bugmusklerne svækkes, vil hesten få et ”hængebugs” udseende. Når rygmusklerne og musklerne på bagparten forsvinder, vil hesten få markerede hoftehjørner og ryggraden vil stå tydeligt frem.

LÆS MERE

Pelsforandringer

Et af de hyppigste symptomer forbundet med PPID er en abnorm hårvækst, som i milde tilfælde ses som ændringer i fældning (forsinket fældning) til i svære tilfælde en lang, krøllet pels (hypertrikose). Nogle eksperter anser hypertrikose for at være den mest sikre indikator for PPID, selvom ikke alle heste med PPID ikke udvikler dette symptom.

LÆS MERE

Indsend din historie

Vi er på jagt efter den gode historie, og vi vil så gerne høre din...

LÆS MERE