Behandling af PPID

I enkelte tilfælde kan din dyrlæge alene ved en klinisk undersøgelse og et kendskab til hestens sygdomshistorik være i stand til, at stille diagnosen PPID. Normalt vil der dog skulle foretages en blodprøve således, at mængden af de berørte hormoner kan måles og efterfølgende sammenlignes med normalværdien for raske heste.

behandling_af_ppid_pony_foer.jpg

Pony før medicinsk behandling

Får en hest stillet diagnosen PPID er der god grund til at bevare optimismen. PPID er en sygdom der kan behandles, og i fleste tilfælde er prognosen god.  Jo tidligere i forløbet diagnosen stilles, jo bedre bliver forløbet og prognosen for hesten.

behandling_af_ppid_pony_efter.jpg

Pony efter medicinsk behandling

Selvom sygdommen PPID ikke kan helbredes, kan den rette medicinske behandling og god rutinemæssig pleje sikre, at hesten holdes rask og uden symptomer på sygdom. Om din hest skal behandles med medicin, afgøres i samråd med din dyrlæge.

Ved at finde hestene med PPID tidligt i sygdomsforløbet, kan man nemmere bremse udviklingen af sygdommen. Selvom der ikke findes nogen behandling, som kurerer hesten, kan man med den rette medicin og pasning give hesten et godt og velfungerende liv.

De fleste heste og ponyer med PPID er over 15 år gamle, så de vil i mange tilfælde have visse tilstande som er forbundet med stigende alder udover de symptomer, som er direkte forbundet med sygdommen. Derfor er det ekstra vigtigt at sørge for et godt forebyggende sundhedsprogram. Dette bør indeholde:

  • Parasitkontrol og evt. behandling, mundhuleundersøgelse/tandbehandling og beskæring (især hvis hesten har været forfangen)
  • Et højkvalitets foder, som er afbalanceret i forhold til hestens behov.

pleje_af_den_aeldre_hest_tandeftersyn.jpg

Tandeftersyn bør indgå i hestens sundhedseftersyn

Fodring og pleje af heste med PPID

Heste med PPID er ofte ældre heste, så et godt seniorfoder med tilstrækkeligt med vitaminer og mineraler anbefales. Da heste med PPID ofte lider af muskeltab, kan de med fordel suppleres med ekstra protein.

Nogle heste med PPID har samtidig EMS, og disse bør så fodres som EMS-heste, eventuelt suppleret med ekstra protein.

Heste med lang pels som følge af PPID bør klippes oftere end ellers, da de ellers kan få problemer med deres temperaturregulering.

Hvis hesten har været forfangen, kan det være nødvendigt med hyppigere beskæring og eventuelt specialbeslag. Det vil din dyrlæge og smed kunne vejlede om.

pleje_af_den_aeldre_hest_smed_beslag.jpg

Din smed kan vejlede om korrekt beskæring og beslag

Indsend din historie

Vi er på jagt efter den gode historie, og vi vil så gerne høre din...

LÆS MERE