Fodring af heste med EMS

Af Dyrlæge Nanna Lutherson, Hestedoktoren

Langt de fleste heste med EMS lider af overvægt, og derfor skal de fodres til at få et effektivt vægttab. Nogle få heste med EMS er undervægtige, de fodres som for heste med PPID. Det er vigtigt at vurdere hestens huld og anslå hestens forventede normalvægt. En 400 kg pony som burde veje 325 kg skal fremover ikke fodres som en pony på 400 kg men kun de 325 kg den burde veje.

Et for pludseligt vægttab kan hos heste risikere at udløse fedtlever, kolik eller mavesår. Derfor bør vægttabet ske gradvis, og hvis en hest er meget overvægtig, kan dette godt tage ½-1 år! Som udgangspunkt bør man gå efter et vægttab på 0,5-0,7% af kropsvægten pr. uge. For en pony på 300 kg, svarer det til et vægttab på 1,5-2 kg pr. uge.

Ved at slanke hesten øges dens følsomhed for insulin, og man reducerer risikoen for, at den udvikler forfangenhed. Men vægttabet kan ikke kontrolleres så længe hesten går på græs, så i vægttabsperioden, kan den altså ikke gå på græs. Man kan selv måle fremgangen med et målebånd.. Hesten taber først det fedt det sidder inde i bughulen og derfor kan man med fordel både måle omkredsen i hestens gjordleje men også omkring det dybeste sted på bugen. Der vil man tidligst registrere et vægttab (færre cm) mens et vægttab i gjordlejet vil først kunne erkendes noget senere.

fodring_af_heste_med_ems_hoenet.jpg

Et fintmasket hønet kan forlænge ædetiden

Til at starte med fodres hesten med lav-energi hø med lavt sukkerindhold. Den fodres i en mængde, der svarer til 1,5% af kropsvægten pr. døgn ( i kg tørstof), for en 300 kg pony, svarer det til 5 kg hø i døgnet. Denne mængde fodres der med i 6-8 uger. Hvis hesten ikke har tabt sig i denne periode, reduceres mængden af hø yderligere til 1,25% af kropsvægten i 6-8 uger.

Hvis man ikke kan få fat i lav-energi hø, så kan høet eventuelt blandes op med halm i en mængde på 0,5 kg pr 100 kg hest, og mængden af hø reduceres til 1% af kropsvægten.

Høet fordeles på 4 daglige måltider, og kan med fordel gives i hønet eller slowfeeder, som forlænger den tid hesten er om at spise.

Derudover suppleres med vitaminer, mineraler, aminosyrer og protein, således at det daglige behov hos hesten er dækket ind. For at forsyne hesten med de nødvendige næringsstoffer kan man vælge at bruge en vitamin/mineralblanding og så supplere med et proteintilskud som f.eks. sojaskrå (50-75 g/100 kg hest) eller også kan man vælge en tilskudsblanding med lavt kalorieindhold og som dækker hesten ind med alle de nødvendige næringsstoffer på en meget lille mængde (150-200 g pr 100 kg hest). Der findes flere blandinger der dækker disse kriterier på det danske marked.

Motion er en vigtig del af vægttabet. Såfremt hesten ikke har været forfangen sættes i gang med motion efter hestens evne, således så kondition og muskulatur opbygges. Hvis hesten har været forfangen, ventes med motion indtil den er helt ovre forfangenheden, og igen kan tage fuld støtte på benene.

traening_traen_til_holdbarhed_2_hestmedrytter.jpg

Motion er vigtigt i forbindelse med vægttab

 

Indsend din historie

Vi er på jagt efter den gode historie, og vi vil så gerne høre din...

LÆS MERE