Fodring af ældre heste

Af Dyrlæge Nanna Lutherson, Hestedoktoren

Ældre heste vil naturligt tabe muskulatur med alderen, og gamle heste vil i stigende grad få problemer med tænderne. Derfor er det vigtigt, at ældre heste fodres med et godt seniorfoder med højt energiindhold, som indeholder de essentielle vitaminer og mineraler, samt har et højt indhold af let fordøjeligt protein.

fodring_af_aeldre_heste.jpg

Fodring af den ældre hest skal tage hensyn til tændernes tilstand

Hvis hesten har problemer med tænderne, er det vigtigt at grovfoderkvaliteten er god, med fin og blød struktur, som vil gøre det lettere for hesten at æde. Et godt supplement til grovfoderet er opblødte roepiller, eventuelt tilsat pelleteret lucerne eller græspiller. Hvis hesten er tynd kan blandingen af roepiller og grønpiller gives efter ædelyst, men det er vigtigt at hesten stadig har adgang til godt hø eller god wrap. De opblødte piller stimulerer ikke tyggefunktionen og får derved ikke sat gang i hestens normale spytproduktion.  Snittet lucerne er ikke altid det bedste tilskud til ældre heste med tandproblemer. Den snittede lucerne har desværre en tendens til at pakke imellem tænderne (diastemer) og give anledninger til smerter og tandkødsproblemer.

Olie er også velegnet som tilskud til de tynde ældre heste og det bidrager med gode kalorier, uden at hesten skal tygge for meget på foderet. Man starter gradvist for at vænne hesten til smagen, men kan nå op på en mængde på 1 dl per 100 kg hest i løbet af 3-4 uger.

Såfremt hesten ikke har nogen underliggende stofskiftesygdom, fodres den som en rask hest, hvor man tager hensyn til den ældre hests behov for foder, der er let at tygge og indeholder de essentielle næringsstoffer. Hvis hesten lider af EMS eller PPID skal der fodres som angivet under de forskellige sygdomme, men hvor man samtidig tager hensyn til hestens nedsatte tyggefunktion eller andre fordøjelsesproblemer.

Indsend din historie

Vi er på jagt efter den gode historie, og vi vil så gerne høre din...

LÆS MERE